Alles wat u moet weten over zonneboilers
Met een zonneboiler vangt u de warmte van de zon op. Deze warmte gebruikt u voor het verwarmen van tapwater, het water uit de kraan. Zonneboilers zijn bezig aan een stevige opmars in woningen en utiliteitsgebouwen. De subsidies die u hiervoor kunt krijgen maken de aanschaf nu extra aantrekkelijk.
Hoe werkt een zonneboiler?
Bij een zonneboiler heeft u een buizenstelsel op het dak. U zou kunnen denken dat het leidingwater hier direct verwarmd wordt door de zon, maar het zit iets anders. In de buizen op het dak zit water met koelvloeistof. Dit wordt verwarmd door de zon. Deze vloeistof wordt door het tapwatervat geleid, zodat dit verwarmd wordt. Omdat het niet altijd zonnig is, gaat het water nog door een naverwarmer voor het als tapwater uit de kraan komt.
Zonneboiler soorten
Er zijn verschillende soorten zonneboilers. we bespreken er enkele hieronder:
Standaard zonneboiler
Een "gemiddelde" zonneboiler heeft een watervat van 150 liter en een collector op het dak van ongeveer 3m2. Het watervat staat meestal onder het dak in de woning of gebouw.
Compacte zonneboiler
Hier is de wateropslag direct onder de collectorbuizen geplaatst. Op het dak dus. Dit scheelt een fors vat in huis, maar het dak moet het gewicht van de watervoorraad wel aankunnen. Bovendien wordt de collector op het dak hoger.
Combi zonneboiler
Wanneer u ook (een deel van) uw verwarming met een zonneboiler wilt realiseren, is deze uitvoering de oplossing. Bedenk dan wel dat het voorraadvat, met minimaal 250 liter, een stuk groter zal zijn dan bij de standaard-versie. Dat is een vat van ongeveer 60 cm diameter en bijna een meter hoog.
Installeren
Voor de installatie is het vooral belangrijk dat uw dak genoeg ruimte heeft voor minimaal 3m2 collectoren. Natuurlijk geldt, net als bij zonnepanelen, ook hier hoe gunstiger de ligging richting de zon, hoe hoger het rendement.
Het is hier misschien nog wel belangrijker dat u de installatie laat uitvoeren door een deskundige en ervaren leverancier. Naast kabels gaan er nu ook leidingen door het dak heen. Een kleine lekkage kan grote gevolgen hebben. Neem hier geen risico mee.
Een deskundige installateur is overigens een harde voorwaarde om voor subsidie van de RVO in aanmerking te komen. TTK is dit!
Subsidie
Zonneboilers komen in aanmerking voor InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hiervoor moet uw installatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees hiervoor onze speciale subsidiepagina.
De boiler moet in elk geval voorkomen op de goedgekeurde lijst van de RVO. Op de website van de RVO vindt u telkens de laatste versie van deze lijst. Per apparaat staat hier ook het actuele subsidiebedrag. De bedragen zullen uiteenlopen van € 500,- tot over de € 2.000,-.
De fabrikanten hebben hiervoor subsidiecodes zodat u uw aanvraag makkelijk in kunt dienen.
Natuurlijk checkt TTK bij haar advies ook zelf of een zonneboiler die een passende oplossing biedt, hierop voorkomt.
Meer weten? Neem contact met ons op!
TTK legt u graag alles uit over toepassingsmogelijkheden van een zonneboiler. Dat doen we vrijblijvend. Neem daarom gerust contact met ons op!