Wat moet u weten over over zonnepanelen?
Aanbiedingen te over. Dat lijkt slim, maar achteraf blijkt de rekening helemaal niet zo laag. Tijdens de levering komen er opeens allemaal dingetjes bij. Zonnepanelen zijn niet allemaal gelijk. Ook hier wordt flink doorontwikkeld. U koopt deze voor jaren. Van een ondoordachte aanschaf of huur heeft u dus ook nog jaren de gevolgen. TTK helpt u met een verantwoorde en toekomstvaste keuze.
Salderingsregeling
Wat is salderen?
Zonnepanelen leveren overdag meer op dan dat u verbruikt. In de avond en nacht is dat andersom. U mag dit tegen elkaar wegstrepen. Dit is wettelijk vastgelegd in de zogenaamde Salderingsregeling. In de regel heeft u een overschot. Dit overschot levert u terug aan het stroomnet. Hiervoor ontvangt u ongeveer evenveel als dat u ervoor betaalt.
Hoe lang mag dit nog?
De overheid wil deze regeling wel afbouwen, maar dat zal pas vanaf 2023 gebeuren. Hierover zijn in 2018 afspraken vastgelegd en de regeling is daarmee tot 2023 gegarandeerd.
Zorg voor de juiste energiemeter
Om te kunnen salderen is een geschikte energiemeter nodig. Dit hoeft geen "slimme" te zijn, maar uw meter moet in elk geval "achteruit" kunnen draaien. TTK zoekt dit natuurlijk voor u uit.
Even rekenen
Rendement
Hoe moderner de zonnepanelen, hoe hoger het rendement. Maar let op: veel leveranciers voorspellen een te hoog rendement. Wij blijven liever met beide benen op de grond.
Elk jaar leveren zonnepanelen iets van hun rendement in. Ongeveer 0,6%. Na 25 jaar geven goede zonnepanelen nog een rendement van 80 tot 85 procent. Bij goedkope en matige panelen zal dit een stuk lager zijn. Veel leveranciers nemen dit gegeven echter niet mee in hun advies. Het voorspelde rendement is daardoor vaak te rooskleurig.
TTK wil uw partner zijn voor lange termijn. Daarom adviseren we eerlijk en realistisch.
Afschrijving en rente
In veel adviezen is de afschrijving "vergeten". Zonnepanelen werken echter niet eindeloos. Na 25 jaar bent u hoogstwaarschijnlijk aan nieuwe toe. Met nieuwere en dus betere cellen en een hoger rendement.
Denk ook aan de kosten voor uw financiering. Leent u geld, dan betaalt u hierover rente. Betaalt u ze uit eigen middelen, dan levert dit geld geen rente meer op.
Traditionele stroomkosten
De afgelopen jaren zijn deze fors gestegen. Met wel 7% per jaar. Dit komt vooral door de energiebelasting. Veel aanbieders houden dit getal ook naar de toekomst vast in hun berekening. Dit lijkt niet realistisch. U kunt beter uitgaan van de jaarlijkse inflatie. Deze ligt op ongeveer 2,5%.
Aandachtspunten en overwegingen
Juiste investering
Denk goed na over uw investering. Soms is huren slimmer dan kopen. Of kijk eens of u stroom kunt afnemen van andere gebruikers van zonnepanelen.
Onderzoek uw dak
Onderzoek of uw dak geschikt is. Een dak op het zuiden is optimaal, bij andere richtingen levert u iets rendement in. Kijk ook of er niet teveel schaduw optreedt van andere gebouwen. Als de richting ok is, dan is het natuurlijk belangrijk dat het dak constructie toelaat. TTK adviseert u hierbij graag.
Vorder de BTW terug!
Dit is even wat inspanning, maar kan de moeite waard zijn. U kunt, binnen 6 maanden na aanschaf, de BTW terugvorderen over materiaal en installatiekosten. Dit kan ook als particulier! U mag namelijk gezien worden als ondernemer. Hiervoor meldt u zich aan bij de Belastingdienst als Kleine Ondernemer. U doet dan éénmalig BTW-aangifte en hoeft deze de daaropvolgende jaren niet meer te doen. Desgewenst adviseert TTK u hierin graag.